Microsoft vrea să creeze chatboți care să te facă „nemuritor”: cum ar funcționa?

de: Paula Artin
09 12. 2020

Un rezumat al brevetelor tehnice recente a dezvăluit o serie de idei relativ previzibile în lucrările din Silicon Valley, inclusiv durata de viață extinsă a bateriei pentru Apple Watches sau fluxuri de știri mai personalizate și automatizate, oferite de Google.

Dar o idee de la Microsoft sugerează un viitor foarte ciudat, dacă va fi pusă în practică la scară largă: chatbot-uri care pot imita pe oricine dacă sunt furnizate cu suficiente date personale.

Un bot de conversație mai uman și mai personalizat

Brevetul, “Crearea unui chatbot conversațional pentru o persoană specifică”, depus săptămâna trecută de Microsoft ar putea suna relativ inofensiv, într-o anumită măsură.

“În anumite aspecte, pot fi accesate date sociale (de exemplu, imagini, date vocale, postări pe rețelele sociale, mesaje electronice, scrisori etc.) despre persoana specifică. Datele sociale pot fi utilizate pentru a crea sau modifica un index special în tema personalității persoanei specifice”, anunță rezumatul brevetului.

În esență, acest lucru pare că Microsoft vrea doar să-și îmbunătățească mai bine chat-urile de servicii pentru clienți, precum și asistența virtuală pe linia Alexa, Siri sau chiar Cortana.

O nouă eră a furtului de identitate

Acestea fiind spuse, implicațiile pentru acest tip de mimică a personalității hiper specifică și digitalizată sunt variate, dar și neliniștitoare.

În timp ce Microsoft probabil are destule grupuri de avocați pentru a evita publicitatea unui asistent personal care arată și sună ca bunicul tău mort, nu putem spune același lucru pentru alte companii și programatori.

Pe lângă groaza evidentă care ar putea fi provocată de sunetul unei persoane dragi decedate care îți citește indicațiile Waze către cel mai apropiat restaurant, am putea vorbi și de o nouă eră a fraudei cibernetice și a furtului de “identitate”.

Ideea unui AI conversațional bazat pe o amalgamare a tweet-urilor, postărilor de pe Facebook și a mesajelor text – împreună cu mimica vocală – sună totuși destul de problematic.

În primul rând, există tot subiectul spinos cu privire la drepturile de intimitate ale cuiva după moartea sa. Desigur, putem vorbi și de drepturilor de proprietate a datelor digitale.

Cu toate acestea, o astfel de idee sună într-adevăr complicat și, spre deosebire de brevetul pentru jocul de baschet VR cu un singur jucător de la Microsoft, nu pare să devină o certitudine în anii imediat următori.